Ännu fler förslag från Folkpartiet

Kumla växerSkola och förskola

Fp Kumla har lämnat in tre nya förslag – motioner – till kommunfullmäktige. De handlar om vatten och avlopp, om längre öppettider på förskolan och om att skolan faktiskt kostar pengar – och det ska den inte göra.

Förändrade öppettider på förskolan

Kumla har ett ”nattdagis” – Björnen. Där kan barn som behöver omsorg på annan tid än då den vanliga förskolan är öppen gå. Förskolorna i Kumla har öppet mellan halv sju på morgonen och halv sju på kvällen. Vi i Folkpartiet tror att det finns behov av andra tider för en del. Många börjar man tidigt eller slutar sent, en del jobbar skift. För ensamstående är det ännu svårare att få ihop det. Vi vill att man tittar på hur stort behovet är, hur många det kan tänkas vara som behöver andra tider för sina barn.

Bygg ut vatten och avlopp – för miljön och kumlaborna

Vi vill också att Kumla bygger ut vatten- och avloppsnätet. De borde vara lättare när man vill bygga nytt i Kumla att få veta om det kommer finnas kommunalt vatten och avlopp och man borde titta lite annorlunda på finansieringen. Det är bra för miljön och det är bra för kumlaborna.

Skolan ska vara avgiftsfri

Sverige har avgiftsfria skolor men skolorna har rätt att ta ut en ”obetydlig summa” vid friluftsdagar och skolresor. Många gånger uppmanar skolan föräldrarna att skicka med matsäck och barnen ska gärna har frukt med sig varje dag. Det förutsätts också att eleverna har cyklar, hjälmar, skridskor och annan utrusning, både vid idrottslektioner och vid utflykter. Vid skolavslutningarna får barnen hem lappar – eller så kommer det mejl – där klassföräldrarna ber om pengar för att köpa in en present till lärarna.
För en del familjer blir alla dessa ”små” kostnader väldigt stora. Om barnen behöver frukt för att orka skoldagen så är det kommunen som ska stå för den. Behövs det skridskor och hjälmar ska det finnas att låna.