En känsloladdad historielektion

DebattFörsvar och säkerhet

Att besöka gotland är på många sätt en fantastisk upplevelse, så också sommaren 2015. I somras spenderade jag två veckor på den vackra ön som ligger utslängd mitt i östersjön. Historiskt intresserad som jag är så var det en naturlig del av mitt besök att ta del av dess minst sagt händelserika historia och den månghundraåriga serie av konflikt och maktkamp som på många sätt format ön till vad den är idag.

Gotlands läge mitt i östersjön gör att den som kontrollerar ön mer eller mindre också kan kontrollera vem eller vilka som får lov att röra sig i vattnen mellan den svenska kusten söder om Stockholm och bort mot baltikum. Detta faktum har lett till att gotlands tillhörighet skiftat flera gånger men också till att dess försvar genom århundraden haft en mycket hög prioritet.

När jag under sommaren besökte olika platser på gotland blev det väldigt påtagligt hur utsatt ön är och hur det genom åren påverkat människorna på ön som vid flera tillfällen tvingats se sin ö hamna mitt händelsernas centrum vi olika konflikter när stormakterna kämpat om kontrollen över farvattnen runt ön.

Så sent som 2012 arrangerade Ukraina europamästerskapen i fotboll. Då var det nog ingen av oss som ens kunde föreställa oss att situationen i landet skulle se ut som den gör idag. Under senare år har spänningarna i vårt område förvärrats avsevärt. Utan att dra några paralleller i övrigt så visar kriget i Ukraina på hur fort en konflikt kan uppstå och eskalera till oanade proportioner.

Vi i Sverige kan inte längre blunda för den osäkerhet som finns i norra Europa utan måste åter igen börja ta med i beräkningen att regelrätta konflikter eller rent av krig kan uppstå i vår absoluta närhet och då kommer vi med Sveriges, och framför allt gotlands läge inte kunna stå helt utanför utan kommer tvingas att agera på något sätt.

Jag blir djupt berörd när jag inser att en sådan utveckling skulle förändra Sverige i grunden och bara tanken på att då stå maktlösa att försvara våra gränser, vår suveränitet och våra medborgare skrämmer mig djupt.

Det är mot dessa konsekvenser som våra satsningar på försvaret måste värderas och det är mot dessa konsekvenser som vi behöver fundera på vilken förmåga försvaret ska ha.

För mig framgår det med all önskvärd tydlighet att vi i Sverige måste inse att vi aldrig har varit och aldrig kommer bli ett isolerat land som står opåverkat av omvärldens skiftningar. Sverige står inte på läktaren och ser på vad som händer i världen, vi är en del av den.

Magnus Ivarsson