Ett ögonblick av stolthet

Blogg & debattDemokratiEUMänskliga rättigheter

Igår lanserade SD sin nya kampanj mot tiggeriet på Östermalmtorgs tunnelbanestation. På väggar och i taket sitter SD-affischer som skickar ett budskap till utländska turister där partiet ber om ursäkt för tiggarna på Stockholms gator.

På remsorna i taket ovanför rulltrappan återfinns budskap som:

”Sorry about the mess here in Sweden. We have a serious problem with forced begging! International gangs profit from people’s desperation. Goverment wont do what’s needed.”

Folkpartiets ungdomsförbund, Liberala ungdomsförbundet (LUF), var snabba att svara med motkampanj. Man kan inte vara annat än stolt! 

 

Ett par mycket kloka citat av Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission, får avsluta detta inlägg.

Vi ska inte kriminalisera människor som befinner sig i nöd. Vi ska fortsätta att hjälpa dem. Det är en hetsjakt som pågår och som allt mer börjar ta formen av en pöbelmentalitet.

Ett tiggeriförbud syftar till en enda sak – att dölja utsattheten och fattigdomen. Vår erfarenhet är att det är när fattigdom och utsatthet är synlig som människor engageras. Allmänheten mobiliseras och påverkar politiker i Sverige, i Rumänien och på EU-nivå. Resultatet av den påverkan är redan synlig i det avtal Sverige och Rumänien tecknat, samt i de ökade insatser för romer som nu sker i Rumänien. Vi skriver just nu ny historia för Europas romer – ett tiggeriförbud tilltalar enbart den som inte vill skapa förändring!”