Hur förtidsröstar jag i Kumla?

DemokratiEU

Snart är det val till Europaparlamentet. Hur röstar man? Vem får rösta? Var kan jag rösta i Kumla? Frågorna är många och här finns svaren. I Kumla kommer du kunna förtidsrösta på Kumla Stadshus, Skofabriken och Kumla bibliotek. På valdagen den 25 maj finns tio vallokaler redo att ta emot din röst. Allt du behöver är ett röstkort och ett id-kort.

Smart att förtidsrösta

Att förtidsrösta är enkelt och ganska smart. Söndagen den 25 maj kan ju vara en dag med strålande solsken som du hellre tillbringar i trädgården eller sommarstugan. Förtidsröstningen till Europaparlamentet börjar 7 maj och pågår ända till sista valdagen den 25 maj. I Kumla går det att förtidsrösta i Stadshuset under ordinarie öppettider, klockan 8-17. Dessutom kommer Stadshuset vara öppet för röstningen lördagen den 24 maj klockan 10-14.
Den som vill kan också rösta på Kumla Bibliotek och även här gäller ordinarie öppettider och det går att rösta såväl vardag som helg.
Därtill finns en möjlighet att rösta på Kumla Skofabrik  onsdagen den 21 maj kl 9-13.

Om du skulle sakna id-kort kan du ta med dig någon som går i god för att du är du. Den personen måste kunna legitimera sig.

Kumla bibliotek har öppet:

Måndag 8-19
Tisdag 8-20
Onsdag 8-19
Torsdag 8-19
Fredag 8-18
Lördag 10-14
Söndag 12-14

Söndagen den 18 maj kommer röstning genomföras på servicehus och äldreboenden, så kallad institutionsröstning.

Platser för detta:

Hemgården/Bataljonen
Solbacka
Kungsgården
Kvarngården.

På valdagen kan alla rösta i sina respektive vallokaler. Det är samma tio valdistrikt som i de allmänna valen förutom Ekeby som i september kommer sin vallokal hållas i Ekeby Bygdegård.
Vallokalerna håller öppet klockan 8-21, se nedan för adress till din närmaste vallokal.

Du måste vara medborgare i ett EU-land för att få rösta i det svenska EU-valet. Precis som i de allmänna valen krävs det att du fyller 18 år senast på valdagen. Valet till Europaparlamentet pågår ju i flera länder samtidigt och om du anmäler dig till den svenska röstlängden senast 25:e april kan du som är medborgare i ett annat EU-land välja att rösta i det svenska EU-valet i stället för i ditt hemland. Under mars och april kommer valmyndigheten skicka ut blanketter för detta till alla EU-medborgare som är bosatta i Sverige.

Mer information kring valet till Europaparlamentet hittar du här.

 

Valdistrikt Vallokal Gatuadress
Ekeby-Kvarntorp Ekeby Församlingshem Ekeby Församlingshem 102
Fylsta Fylsta skola Villagatan 26
Haga Hagaskolan Hagagatan 8
Hällabrottet Tallängens skola Carléns Väg 3
Kumlaby Kumlaby skola Korstagatan 1
Malmen Malmens skola Andréns Väg 19
Skogstorp Skogstorpsskolan Mastgatan 7
Stadshuset Stadshuset Torget 1
Åbytorp-Hardemo Stene skola Fjugestavägen 20
Åsen Kumla skofabrik Södra Kungsvägen 1