Ingen förändring i sikte

Aktuellt i politikenBlogg & debattDemokratiKommunfullmäktige

Innan jul var frågan om Dan-Åke Mobergs vara eller icke vara som ordförande för kommunfullmäktige i full gång. Frågans aktualitet har fortsatt leva vidare och för knappt en vecka sedan fick oppositionen i Kumla ett svar från Socialdemokraterna. Där framgår det att man har fortsatt förtroende för Dan-Åke Moberg i rollen som ordförande men att han fått en tillsägelse om att han måste bli mer formell i sin roll.

Svaret vi fick var väntat. Vi trodde nog aldrig att de skulle vilja, eller våga, avsätta honom. Hans position i partiet är fortsatt stark och trots hans stundtals plumpa framtoning har han ett stort internt stöd. Det är bara att konstatera och det får stå för Socialdemokraterna. Vi är däremot fortfarande förvånade över det agerande vi sett från Moderaterna. När M:s företrädare var oppositionsråd var tonen mot Mobergs uppförande en helt annan, ja riktigt skarp faktiskt. Det hade verkligen varit klädsamt av M att stå fast vid sin åsikt vad gäller hans uppförande eftersom det faktiskt inte har förändrat sig, men tyvärr har de valt att helt slå ifrån sig allt ansvar.

Våra förhoppningar på någon direkt förändring var inte heller särskilt stora. Moberg har fått så många chanser att ändra sitt beteende men någon verklig förändring har aldrig kommit till stånd. Och kvittot på om det blir någon sådan tycks vi ha fått nu. I NAs politiska podd blir Dan-Åke Moberg intervjuad av Lars Ströman för att få höra hans kommentarer till arbetarkommunens svar på oppositionens brev. Drygt 4 minuter in i podden framgår det med all önskvärd tydlighet att någon förändring knappast är i sikte.

Där ställer Ströman frågan om hur Moberg tolkar att hans roll ska bli mer formell och konkretiserar med frågan: vad är det vi kommer att se på fullmäktige framöver? Är det en ny stil? På den frågan svarar Dan-Åke Moberg följande: ”Ja, ni kommer ju att få se Dan-Åke Moberg som ordförande. Det är den Dan-Åke Moberg som har varit i politiken och som har blivit omvald många gånger. Det är den Dan-Åke Moberg de har satt dit och den får de behålla då när de nu ville det.”
Här gör han alltså klart att han inte tänker ändra sig. Den person som år efter år fått slänga ur sig både det ena och det andra i talarstolen kommer fortsätta i samma stil.  Ni kan själva lyssna på podden här.

Han försöker också senare i podden lägga över skulden på andra i fullmäktigesalen. Han säger att han minsann inte är värst utan att det är andra som beter sig betydligt värre. Där går våra uppfattningar tydligt isär. Det är ingen annan än Dan-Åke som i fullmäktiges talarstol kallat anställda för inkompetenta eller anklagat tidigare chefer för att ha kvaddat skolan i Kumla. Det är ingen annan än Dan-Åke Moberg som kallat praktikanter för snorungar och sina politiska motståndare för ”helt jävla dumma i huvudet”. Vi tycker nog att det är han som är värst – om det nu vore en tävling.

Vi är fortsatt bekymrade över hur vi ska få ordning på våra fullmäktigesammanträden med nuvarande ordförande. Vi i Liberalerna har redan från början saknat förtroende för att han ska kunna leda mötena på ett tillfredsställande sätt. Det misstroendet kvarstår och förstärks bara genom hans fortsatta agerande.