Isac Svanberg vill ha mer kravmärkt mat

DebattFolkhälsamiljö

Djur som inte får leva ett naturligt liv. Stora miljöbelastningar. Rester av gifter i maten. Så borde inte Kumla kommun vilja ha det. Så vill inte jag ha det. Därför vill jag att maten som Kumla kommun serverar ska vara ekologisk och Kravmärkt.

Bättre skolreslutat?

På en skola i Stockholm har man tidigare haft stora problem med att eleverna inte åt maten. Efter att man istället började servera ekologisk mat bröts det mönstret, fler elever började äta och alla fick överlag en bättre inställning till maten. Studier visar samtidigt att skolmaten påverkar hur bra man gör ifrån sig i skolan. Med andra ord kan mitt förslag på sikt leda till att Kumlas skolresultat höjs.

Jag är övertygad om att mitt förslag inte kommer resultera i stora utgiftsökningar. På en skola i skånska Vellinge är över 70 procent av all mat som serveras ekologisk, och målet är att all mat ska vara det. Via fortbildningar av personalen och en mer välplanerad, säsongsanpassad matsedel har man på ett ungefär kunnat hålla priset på samma nivå – utan att kvalitén blivit lidande. Att Kumla kommun också är med och bidrar till en ökad konsumtion av ekologiska och Kravmärkta varor lär sannolikt också bidra till att priset på dessa på längre sikt går ner.

Ekologiskt och kravmärkt, för människor, djur och natur

Jag vill att Kumla kommun ska satsa på att maten som serveras i verksamheterna ska vara ekologisk och Kravmärkt. Farbrorn på äldreboendet ska kunna vara säker på att grisen levt ett bra liv där hänsyn tagits till hens naturliga beteenden och behov. Eleven i skolan ska inte behöva vara orolig för att maten innehåller rester från kemiska bekämpningsmedel. Kocken som tillagar köttfärssåsen ska med ett leende på läpparna kunna tänka att maten han serverar inte är en stor belastning för miljön.

Jag vill att Kumla ska gå i bräschen när det gäller att gynna hållbara producenter som värnar en mer etisk djurhållning. Ekologisk och Kravmärkt skolmat lär säkerligen leda till att fler öppnar ögonen för dessa alternativ, vilket är extremt viktigt i dagens läge då den oekologiska livsmedelsproduktionen är en av de större orsakerna till vår stora klimatpåverkan. Dessutom bidrar en ökad konsumtion av ekologiska och Kravmärkta varor till att fler djur lever ett bättre och naturligare liv innan de hamnar på tallriken.

Det är dags att bryta de gamla matvanorna i Kumla – för miljön, folkets och inte minst djurens skull!

Du kan läsa om vad Folkpartiet driver för frågor kring djur och mat här:
Djurskydd
Livsmedel