Nu är det upp till bevis!

DebattSkola och förskola

SKL:s rangordning av landets 290 skolkommuner visar att Kumla nu ligger på plats 184. Det betyder att det är 183 kommuner som är bättre. Det duger inte och nu är det dags att vi till nästa ranking ser resultat av det utvecklingsarbete som påbörjats.

Efter årsredovisningen av år 2015 kan vi konstatera att det inom Nämnden för livslångt lärande faktiskt har skett en hel del satsningar och att det nu sker ett stort övergripande arbete med Kunskap i fokus. Det är ett arbete som skapar ramar och sätter mål för att nå högre resultat. Detta arbete och de satsningar som görs borde kunna få genomslag i nästa års ranking. Dock handlar det om ett arbete som måste hållas i och där skolan måste få rätt förutsättningar för att utvecklingsarbetet ska kunna fortsätta framåt.

I visionen för 2015 står det att Kumla ska vara liite bättre. Nog för att vi enligt SKL är bättre än 106 andra kommuner men jag tror inte att det är någon som är nöjd med det. I länet är det fyra kommuner som placerar sig högre och i jämförelse med Hallsberg skiljer det 136 placeringar. Jag tror att Kumla har potential att klara utmaningen att klättra upp många placeringar. Det gäller dock att skruva upp ambitionen och våga satsa mer på skolan.

Så nu är det upp till bevis för Kumla kommun att visa att vi kan lite mer och att vi faktiskt kan bli mycket bättre.

Så här placerar sig Örebro läns kommuner, kommunala och privata skolor sammantaget:

Hallsberg 48

Lekeberg 109

Nora 128

Örebro 156

Kumla 184

Karlskoga 252

Lindesberg 264

Degerfors 270

Ljusnarsberg 278

Askersund 281

Hällefors 286

Laxå 287