På besök i en grisfabrik

Folkhälsamiljö

Jag har under en längre tid funderat på vad som döljer sig bakom fläskfilén i matbutiken. För ett tag sedan fick jag möjlighet att få reda på det då jag blev inbjuden att besöka en anläggning där grisar föds upp till slakt – en så kallad grisfabrik.

isac mössa mot grisar

Isac Svanberg på väg mot grisfabriken

Strängare regler i Sverige än i EU

En kylig januarikväll anländer jag tillsammans med min partikollega Magnus Ivarsson till denna grisfabrik i Örebro län. Grisbonden möter upp oss och vi får först lite information gällande bland annat verksamhetens uppbyggnad. Grisbonden berättar att Sverige ställer hårda krav på djurhållning jämfört med andra länder. I Sverige är det förbjudet att kupera grisarnas svansar, men inte i många andra EU-länder. Fixering av suggan, vilket innebär att man placerar suggan i en trång bur under en stor del av hennes liv, är till skillnad från i Sverige också tillåtet i många andra länder i Europa. Det finns inte heller något krav på halm i EU, till skillnad från i Sverige. Detta är bara några exempel. Jag känner mig stolt över Sverige just nu. Samtidigt önskar jag alla som köpt billig, dansk fläskfilé en smaklig måltid.

”Jag tittar på vad som ska bli min fläskfilé”

Vi lämnar fikarummet och tar på oss overaller, stövlar och kepsar. Dags att besöka grisarna. Grisbonden visar oss runt bland de olika avdelningarna. Först ut är grisningsavdelningen, där suggorna ligger i boxarna tillsammans med sina smågrisar.

Isac besök grisar sugga

Smågrisarna med sin mamma

Ungefär fyra veckor efter födseln tas de ifrån sin mamma och flyttas till en tillväxtavdelning. När vi besöker den avdelningen känner jag en välbekant lukt av kött. Just då inser jag på allvar att jag just nu står och tittar på vad som ska komma att bli min fläskfilé.

Isac besök grisar boxar

Glada gubbar

Med denna tanke lämnar vi tillväxtavdelningen och rör oss vidare mot slaktsvinsavdelningen. Efter ungefär 11 veckor flyttas de från tillväxtavdelningen hit, där de ska komma att tillbringa de 14 sista veckorna av sina liv innan slaktbilen kommer för att hämta dem. Vi får utöver detta också se betäcknings- och dräktighetsavdelningarna för suggor. Grisbonden förklarar att suggorna med glada gubbar på sig nyligen blivit betäckta.

isac besök grisarBetäckta grisar märks med glada gubbar

Betäckta grisar märks med glada gubbar

Levande och kännande individer

Mina känslor efter besöket är relativt goda. Denna konventionella grisfabrik vi besökte är säkerligen en av de bättre i den oekologiska klassen. Dock tycker jag att man kan ta större hänsyn till grisarnas naturliga beteenden och behov. Även om tillgången till halm fanns överallt anser jag den vara bristfällig. Grisarna får ingen möjlighet till utevistelse, och de får inte heller möjlighet till gyttjebad när det är varmt. Att inte ge levande, kännande individer dessa möjligheter är att inte ta hänsyn till hur djuren vill ha det. Det spelar ingen roll hur bra den svenska djurhållningen är internationellt sett, det finns saker att utveckla.
Efter besöket känner jag en fortsatt stolthet för Sverige och vår omsorg om djuren.

Men stoltheten betyder inte att jag är nöjd. Jag kommer fortsätta strida för de som inte kan föra sin egen talan!

Isac har tidigare skrivit om de frågor han driver kring ekologisk och kravproducerad mat.

Du kan också läsa vad Folkpartiet driver för politik när det gäller livsmedel och djurskydd.