Så laddar jag energi för resten av veckan

Blogg & debattKumlaSkola och förskola

Dagar som denna är det lätt att känna sig upprymd och glad. Förutom att det i Kumla är ett fantastiskt väder så har jag idag varit på ett mycket upplyftande verksamhetsbesök på Hardemo skola i Kumla.
Först fick jag gå en rundtur på skolan och kolla in resultatet av de renoveringar som gjorts på skolan. Det blev verkligen fint, även om det fanns några små detaljer kvar som fortfarande måste rättas till. Att få en så gammal byggnad att kännas så fräsch är ändå ett stort lyft och både personalen och eleverna verkar nöjda med resultatet.

Efter rundturen gick vi och åt lunch med eleverna. Det är verkligen bra att komma ut kontinuerligt i kommunens verksamhet och då passa på att äta lunchen på plats. Om det är något som barnen ofta har synpunkter på så är det just skolmaten (för mycket potatis brukar vara en standardsynpunkt). Idag serverades falukorv och potatismos, lite av en personlig favorit får jag säga. I matsalen var det lugnt, trevligt och inte för trångt men på andra skolor vet jag att miljön inte alls är så bra som man skulle vilja ha det.

Efter lunchen satt vi ned en stund och pratade med personalen på skolan. Det verkar vara ett kompetent arbetslag som trivs ihop, för stämningen var god och det blev en hel del skratt.

Efter lite kaffe på maten gick vi till en klass bestående av elever i årskurs 3, 4 och 5. Eftersom det är en liten skola med rätt så få elever är det så man valt att organisera sig. Vi pratade om hur de nya bussarna fungerade, om trafiksituationen utanför skolan där man upplever att bilarna kör alldeles för snabbt, om skolmaten (fisk på agendan denna gång – inte potatis) och om vilka för- och nackdelar det finns med att låta sexorna stanna kvar på mellanstadiet. De verkade lite trötta efter maten, men hade ändå en hel del frågor och synpunkter att föra fram.

Jag avslutade dagen med att sitta ned med rektor och prata om vad som är igång och vilka utmaningar som står för dörren. Det är så himla mycket värt att få de där små pratstunderna där man kan prata rätt öppet och tänka högt om vilka utmaningar man ser framför sig och hur dessa ska tacklas på bästa sätt. Efter drygt 3,5 timmar på skolan fick jag lov att ta mig tillbaka till Kumla.

På vägen hem kände jag mig så upprymd. Nu har jag laddat upp med ny energi för resten av veckan. För mig är det verkligen i mötet med elever, lärare, rektorer eller annan personal inom kommunen som energipotten byggs upp. Jag hoppas att även alla fritidspolitiker tar tillfället i akt att använda de timmar man får från kommunen varje termin att vara ute och besöka verksamheten. För det ger så otroligt mycket, både för det politiska uppdraget och för själen.

Tack Hardemo och rektor Anneli för en bättre tisdag i demokratins tjänst.