Sitta still lika illa som rökning

Folkhälsa

De senaste årtiondena har vår livsstil förändrats drastiskt. Från att ha varit en i stort sett kroppsarbetande befolkning som dessutom var väldigt aktiv i olika typer av föreningsliv har vi blivit allt mer stillasittande, både hemma och på jobbet.  Barn som får röra på sig i skolan har bättre förutsättningar för ett friskt liv som vuxna. Folkpartiet i Kumla vill därför starta ett arbete för att ge eleverna mer fysisk aktivitet under skoldagen.

 

Vanor följer med

Ny forskning visar allt större samband mellan en stillasittande livsstil och försämrad hälsa. Ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom och sämre blodvärden med bland annat förhöjda risker för olika former av cancer är bara några av effekterna.

Många av våra vanor från barndomen och ungdomsåren följer med oss upp i vuxen ålder. Därför är det otroligt viktigt att fysisk aktivitet blir en naturlig del i våra barns uppväxt. Eftersom skolan utgör en så stor del av våra barns liv är det en utmärkt möjlighet att ge våra barn den goda start i livet de förtjänar. Barn som får röra på sig i skolan har bättre förutsättningar för ett friskt liv som vuxna. Kumlas styrande socialdemokratiska majoritet har under lång tid lågprioriterat elevhälsan. Som ett komplement till den traditionella skolhälsovården kan vi med enkla medel göra stor skillnad för våra barn.

Forskning visar också at mer rörelse ökar resultaten även i teoretiska ämnen.

Folkpartiet i Kumla vill därför starta ett arbete för att ge eleverna mer fysisk aktivitet under skoldagen.