Sverige måste ta ställning för olika länders hbtq-personer – debattartikel av Christina Örnebjär

Blogg & debattDebattDemokrati

Folkpartiet accepterar inte hot, våld eller kränkningar mot någon. Vår Eu- och demokratiminister Birgitta Ohlsson har i många år gått i Prideparader runt om i världen och nyligen fick hon ägg kastat mot sig när hon gick i ett tåg i Vilnius, Litauen. 

   Att måla naglarna i regnbågens färger kan tyckas futtigt men har blivit en markering av vikt.

I dagarna har höjdhopperskan Emma Green Tregaro målat naglarna i regnbågens färger för att visa sitt stöd mot de sk. antigaylagarna, eller HBTQ-lagarna, i Ryssland som bland annat förbjuder vad man kallar ”propaganda för homosexualitet”. Hon la ut en bild på Instagram. Hon tävlade. Reaktionera har inte låtit vänta på sig. Media runt om i världen rapporterar om hennes ”tilltag”. En del i berömmande ordalag, andra i fördömande. 

    Ta det där med ”runt om i världen” med en nypa salt förresten. I Ryssland skrivs nämligen i princip inte ett dugg om saken i media. 

Själv har jag bara beröm att ge Emma Green Tregaro. Svenska ambassaden i Ryssland ville inte flagga under Pride, det ansågs inte lämpligt och dessutom var det inte ambassadens sak. Det fantastiska regnbågsövergångsstället utanför ryska ambassaden i Stockholm fick inte vara kvar särskilt länge men bilder på det har spridits över hela världen via Facebook, Twitter och Instagram. 

Sverige skulle kunna ta en mycket tydligare hållning för Rysslands och andra länders HBTQ-personer. Det är till exempel fortfarande svårt att få uppehållstillstånd i Sverige för att man förföljts på grund av sin sexualitet i sitt hemland.

    Att måla naglarna kan tyckas vara en småsak men det har gett ett tydligt eko. Många verkar tycka att idrott och politik ska hållas i sär. Min syn är att allting är politik men oavsett vilket så är alla typer av agerande ett ställningstagande. Att inte agera är också ett ställningstagande. 

Rysslands lagar förbjuder att man informerar minderåriga om homosexualitet. Givetvis har Rysslands unga rätt att få veta att det finns HBT-personer, inte minst för att det på varje skola statistiskt sett går elever som själva är homosexuella.

   Jo, det finns homosexuella i Ryssland även om man gjort sitt bästa för att göra sig av med dem. Det finns transsexuella också, jag lovar. Det finns pojkar som lever med pojkar, flickor som lever med flickor, vad stavhopperskan Jelena Isinbajeva än säger. Det finns också många som vill leva med någon av samma kön men inte törs, helt enkelt av rädsla för sina egna liv.

   De som ändå gör det lever under ständigt hot. De kan inte öppet visa vilka de är, vem de älskar. De kan inte ens tala om det för det kallas ”aktiv propaganda för homosexualitet” vilket är förbjudet. 

   Här har vi det stora problemet med lagarna, nämligen att nästan allting kan gå under ”propaganda för homosexualitet riktat mot minderårig” eftersom det alltid finns en chans att en minderårig ser Prideparaden, får ett flygblad i handen, ser ett par naglar målade i regnbågens färger…

Vill du vara med och visa att du står upp för de mänskliga rättigheterna? 29-31 augusti är det Örebro Pride. På lördagskvällen är det Pride-parad. Jag kommer vara där. Många fler folkpartister kommer vara där. Många som inte är folkpartister kommer också. Folkpartist eller ej – kom och visa att du inte accepterar hot, våld eller kränkningar.

   Mina målade naglar innebär inte samma modiga gärning som för Emma Green Tregaro. Att jag lagt ut bilden på nätet är för att visa mitt stöd för henne och alla andra som tycker att mänskliga rättigheter är något att stå upp för.

To Russia with love… och med hopp om kärlek och respekt för alla. 

Christina Örnebjär

Oppositionsråd (FP)

Kumla kommun

Publicerad i Nerikes Allehanda 25/8 2013