Tragedin vid Lampedusa får aldrig upprepas

DemokratiEUMänskliga rättigheter

Det är inte mer än fem månader sedan den obeskrivliga tragedin utanför den italienska ön Lampedusa inträffade. En tragedi där hundratals flyktingar drunknade och som bara var toppen av isberget. I händerna på flyktingsmugglare hade desperata människor tagit den enorma risken – klivit på en överlastad och inte ens sjövärdig farkost. Många hade betalat med sina sista pengar och ägodelar i hopp om en bättre framtid i Europa.

I skuggan av tragedier som denna blir mer eller mindre dagligen fartyg liknande det som förliste utanför Lampedusa motade tillbaka ut på dödens hav av europeiska myndigheter. Flera folkpartistiska politiker med europaparlamentariker Cecilia Wikström i spetsen har under lång tid krävt åtgärder för att stoppa dessa tragedier. Nu har något äntligen hänt. Europaparlamentets utskott för mänskliga rättigheter har nu tagit ett bindande beslut att flyktingar som färdas på dessa farkoster måste räddas. Fartygen får inte tvingas tillbaka ut på havet.

Detta är ett viktigt steg för att förhindra att tragedin vid Lampedusa inte upprepas i framtiden. Medelhavet får inte fortsätta vara ett dödens hav.