”Vi och dom”

DemokratiIntegration

I helgen var tio medlemmar från Folkpartiet i Kumla på Mälardalskonferensen i Västerås på utbildning. Det var olika seminarier i allt från retorik till Folkpartiet i EU. Det var även olika talare där, bland annat Jan Björklund, Birgitta Ohlsson och Erik Ullenhag där och berättade om skola, EU och integritet.
När Erik Ullenhag pratade så pratade han om ”Vi och dom”.

Vilka är ”vi”?

Vi och ”dom”. Vilka är egentligen vi och vilka är egentligen dom? Enligt Sverigedemokraterna så är ”vi” de som är svenskfödda, med svenska föräldrar och som är uppvuxna i Sverige. Sen har finns ”dom”, de som inte är från Sverige, som inte har svenska föräldrar, de som inte kan svenska. Detta ser man som Sverigedemokrat som ett problem, ”dom där” ska vi inte ha något med att göra, ”dom” ska man utesluta, ”dom” har inget är att göra.

Men vilka är egentligen ”vi”? Har inte alla rätten till att tillhöra gruppen som vi kallar ”vi”? Eller måste det vara så att du ska tillhöra någon speciell folkgrupp eller komma från ett visst land eller se ut på ett visst sätt för att tillhöra? Ska det behöva vara så?
Det ska väl vara så att alla ska vara lika värda, alla ska ha alla samma möjligheter att kunna lyckas i livet oavsett om du är ljus, mörk, om du är från norden eller om du är från Afrika. Har inte alla samma rättigheter?

Folk flyr för sina liv

Det som Sverigedemokrater idag pratar om som ”dom” är krigsflyktingarna som kommer från Syrien, personer som flyr sitt eget land för att de fruktar för sina egna liv. De lämnar allt bakom sig för att ta sig någonstans för att inte riskera att bli dödade i ett inbördeskrig. Detta tycker en del är fel, att vi i Sverige väljer att hjälpa, att ta in ”dom” i vårt land och ge ”dom” vår hjälp. Är detta fel? Är det fel att vara mänsklig och hjälpa folk som är i nöd? Ska det inte vara en självklarhet att man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad.

”Vem vill inte leva med sin familj?”

Men trots att det är en självklarhet för många så är det ändå så att det finns folk som tycker motsatsen. Vanliga påståenden som kommer in till Migrationsverket är ”de tar våra jobb”, ”de tar hit hela sin släkt för att ta över Sverige”, ”alla som kommer hit är kriminella”.
Detta är bara några av alla påståenden och inget av dem stämmer.
För en Syrier kostar det ungefär 10 000 dollar att ta sig till Sverige, detta motsvarar ungefär 65 000 svenska kronor. Detta är mycket pengar även för en medelklassperson i Sverige. Att man tar hit sin släkt för att ta över Sverige är fel, oftast kommer mannen i familjen hit först själv sen jobbar han för att ha råd att ta hit sin familj. Men vem vill inte leva med sin familj?

Erik Ullenhag sa även att det kan ta en stund innan man accepterar vilka som ska ingå i ”vi”. Ingen talar ju längre om Finnländarna, Bosnierna och så vidare som har kommit till Sverige för många år sedan. Detta är för att de ingår i ”vi” för ”vi” har accepterat ”dom”.

Det ska inte vara en fråga utan en självklarhet – att alla har rätt att leva och rätt att leva fria.

Filip Lindvall tillsammans med integrationsminister Erik Ullenhag

Filip Lindvall tillsammans med integrationsminister Erik Ullenhag

Läs mer om Folkpartiets integrationspolitik här:
Integration